Қоғамдық тамақтану өнімдерін өндіру жөніндегі оқу-ғылыми орталығы

«Тағам өнімдерінің технологиясы»  кафедрасының «Оқу мейрамханасы» және «Қоғамдық тамақтану өнімдерін өндіру жөніндегі оқу-ғылыми орталығы»

Оқу мейрамханасы – бұл білім алушыларды практикаға бағытталған оқытуды жүзеге асыруға мүмкіндік беретін нақты жұмыс істейтін кәсіпорын режимінде оқу процесін ұйымдастыру нысаны. Бұл білім беру технологиясының мақсаттарының бірі студенттердің кәсіби маңызды жеке қасиеттерін дамыту болып табылады: шығармашылық қабілеттер мен бастамалар, сыни ойлау, өзін-өзі бағалау, қабылданған шешімдер үшін жауапкершілік.

Білім беру технологиясы төмендегілерге бағытталған:: 

  • кәсіптік циклдің теориялық пәндері мен өндірістік оқыту, өндірісте жұмыс істеу практикасы арасындағы алшақтықты жою;
  • университет түлегінің құзыреттері мен жұмыс берушілердің сұраныстары, нақты өндірістік жағдайлар арасындағы қайшылықтарды жою;
  • білім алушылардың шығармашылық қабілеттерін, дербестігі мен бастамаларын дамыту, олардың жұмыспен қамту нарығында өз орнын таба білуі.

Кафедраның мақтанышы-өзінің «Оқу мейрамханасы» және «Қоғамдық тамақтану өнімдерін өндіру бойынша оқу-ғылыми орталығы» болуы болып табылады. Орталықтарда оқыту тамақ өнімдерін өндіру бойынша практикалық дағдыларды алуға мүмкіндік береді. 35 орындық «Оқу мейрамханасы» қызмет көрсету саласына қажетті заманауи жабдықтармен жабдықталған.


 

«Оқу мейрамханасы»

«Қоғамдық тамақтану өнімдерін өндіру бойынша оқу-ғылыми орталығында» және «Оқу мейрамханасында» білім алушылардан теориялық сабақтардан алған білімдері бекітіледі және ұжымда қарым-қатынастың психологиялық дағдылары қалыптасады. Кәсіптік білім беру процесінде білім беру технологиясы болашақ жас тамақтану технологтары алған білімдерін, дағдыларын және дағдыларын тәжірибеде сәтті қолдана алатын жағдайда сәтті жүзеге асырылуы мүмкін.

Болашақ жас мамандардың қажетті құзыреттіліктерін қалыптастыру үшін олар:

  • пәнаралық курстарды оқу кезінде негізгі білім алу;
  • алған білімдерін теориялық сабақтарда және өндірістік тәжірибеде қолдану;
  • қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарында жұмыс істеу дағдылары мен білімдерін қолдану керек.

«Қоғамдық тамақтану өнімдерін өндіру жөніндегі оқу-ғылыми орталығын» және «Оқу мейрамханасын» құрудың негізгі қағидаттары:

1) «Қоғамдық тамақтандыру өнімдерін өндіру жөніндегі оқу-ғылыми орталық» және «Оқу мейрамханасы» – қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындары – кафелер мен мейрамханалар үшін кадрларды толыққанды даярлауға бағытталған белгілі бір қызмет түрі. Оқу-ғылыми орталықта жұмыс орындарының қажетті саны бар оқшауланған жұмыс үй-жайы болады;

2) оқу-ғылыми орталықтағы жұмыс уақытында әрбір білім алушыда дербес жұмыс учаскесі болады, сондай-ақ белгілі бір мерзімде орындалуға тиіс жұмыс көлемі айқындалады;

3) әрбір жұмыс орны өндірістік, санитариялық-гигиеналық талаптарға және нормативтік құжаттамаға сәйкес қажетті жабдықпен жасақталады;

4) оқу-ғылыми орталықта жалпы басшылықты оқытуды жүргізетін арнайы пәндер оқытушылары жүзеге асырады;

5) білім алушылар зертханалық сабақтарда оқу-ғылыми орталықтың жабдықтарын, құралдары мен құралдарын пайдаланады;

6) білім алушылар оқытушының басшылығы мен практикалық сабақтарда оқытудың теориялық бөлігінде алған білімдерін пысықтайды, бекітеді және жетілдіреді. Мамандық стандарты негізінде білім алушылар орындауға тиісті іс-әрекеттер (функциялар) тізбесі және функциялардың орындалуын растайтын құжаттар тізбесі жасалды.

 

 

 «Оқу мейрамханасында» дастарқан жаю

 

 

 

 

«Қоғамдық тамақтану өнімдерін өндіру бойынша оқу-ғылыми орталығының» ашылуы

Университеттің жоғары білікті мамандарды даярлау үшін бірегей оқу-материалдық базасы бар. Оған жақсы жабдықталған шеберханалар мен зертханалар кіреді.

Оқу-өндірістік орталықтар жаңа буынның инновациялық жабдықтарымен жабдықталған, онда студенттер өздерінің теориялық білімдерін бекітеді және кәсіби шеберліктерін жетілдіру бойынша практикалық дағдыларын дамытады.

Студенттердің кәсіби деңгейін арттыру үшін оқу-өндірістік цехтарда шеберлік сыныптары мен семинар-тренингтер өткізіледі. Студенттер оқу-өндірістік цехтарда өздерінің практикалық дағдыларын шеберлікпен және біліктілікпен пысықтайды.

 

 «Қоғамдық тамақтандыру өнімдерінің технологиясы» пәні бойынша зертханалық сабақтары

Мастер-класстар мамандық таңдау кезіндегі құралдардың бірі ретінде

Кез келген ЖОО-ның тиімді өміршеңдігінің негізінде мектеп оқушылары, кәсіптік колледждер арасында Мамандық таңдау және кәсіби және әлеуметтік табысқа жету үшін талапкерлердің жеке қасиеттерін қалыптастыру үшін кәсіптік бағдар жатыр.

2019 жылы «Қоғамдық тамақтану өнімдерін өндіру жөніндегі оқу-ғылыми орталығында» Алматы қаласының оқушылары мен колледж оқушылары үшін мастер-класс өткізілді.

2019 жылдың 20 сәуірінде шақырылған оқушылар мен колледж білім алушылары үшін «Тағам өнімдерінің технологиясы» кафедрасы «Дайын тағамдарды рәсімдеу кезінде шынайы тағамдық гүлдерді пайдалану» тақырыбында мастер-класс ұйымдастырды. Мастер-класс профессор Таева А.М., қауымдастырылған профессор Кененбай Ш.Ы. сениор-лектор Капбасова А.М. және «ТІАМО» мейрамханасының бас аспазы Акбаров Ринат жетекшілігімен «Қоғамдық тамақтану өнімдерін дайындау технологиясы» ғылыми зертханасында өтті.

 

 

 

Осы мастер-классты өткізу кезінде заманауи тағамдарды ресімдеу кезінде тірі тағамдық гүлдерді пайдалану көрсетілді, Білім алушылар жұмыс процесіне тартылды, онда үлкен қызығушылық танытты.

 

2019 жылдың 20 қарашасында «Қоғамдық тамақтану өнімдерін өндіру бойынша оқу-ғылыми орталығында» «Еуропалық тағамдар» тақырыбында мастер-класс өткізілді. «Мята» мейрамханасының Шеф-аспазы Атмышев Дамир және «Олово» мейрамханасының шеф-аспазы Кулакиди Павел Еуропа асханасының фирмалық тағамдарын әзірлеуді көрсетті.

 

 

 

Галерея

Өмір мен оқиғалар туралы көбірек
біздің әлеуметтік желілерде
Онлайн кеңесшіге жазыңыз
Біз жұмыс уақытында сағат
9:00-ден 18:00-ге дейін байланыстамыз